8 listopada od 2007 roku jest obchodzony w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Nasze dzieciaki uczestniczą w zajęciach z edukacji żywieniowo - kulinarnej w różnej formie. Najbardziej oczywiście lubią tę naukę przez praktyczne działania i wspólne przygotowywanie posiłków z Panią Małgosią.
Mamy świadomość, że nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, mają większą świadomość i szansę, aby w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.
Nasza wspólna edukacja to także udział w projekcie "Jedz zdrowo, żeby być zdrowym", realizowanym wspólnie z Szkoła na widelcu
Gra planszowa wzbudzała wiele radości, zainteresowania i zaangażowała dzieci w naukę o przewodzie pokarmowym.