Pyszne batony daktylowe

Dzielimy się z Wami przepisem, który podbił serca dzieci i rodziców. W ubiegłym tygodniu podczas zajęć z edukacji żywieniowo - kulinarnej dzieci stworzyły wiele pysznych batonów. Poniżej zostawiamy przepis do powtórzenia w domu.


Batony daktylowo - zbożowe


Składniki:


  • 200 g daktyli bez pestek

  • 2 łyżki masła orzechowego (można pominąć i dodać kilka daktyli więcej)

  • 2 - 3 łyżki kakao lub karobu

  • 10 - 15 moreli bądź śliwki suszonej

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 4 łyżki zbóż ekspandowanych

  • woda do zalania daktyli

  • owoce liofilizowane do wyłożenia foremki

  • opcjonalnie: wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

1. Daktyle zalej gorącą wodą na co najmniej godzinę, by zmiękły. 2. Odlej wodę z daktyli i przełóż do blendera i zblenduj na gładką masę. 3. Dodaj płatki, zboża, pokrojone bakalie, orzechy, masło orzechowe i kakao. 4. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę łyżką. Jeśli masa jest zbyt lepka, można dodać więcej zbóż ekspandowanych lub płatków. 5. Foremki na batony lub zwykłą blachę na ciasto wysyp owocami liofilizowanymi lub/i wiórkami kokosowymi. Wyłóż równomiernie masę na batony.

6. Tak przygotowane batony schowaj do schłodzenia do lodówki na 2 - 3 godziny. Jeśli chcecie przyśpieszyć proces tężenia można schować je na pół godziny do zamrażarki. Ta właśnie robilismy podczs zajęć.


Smacznego!